Prohledat tento blog

sobota 27. listopadu 2010

Anatomie-svaly obecně

Konečně se dostáváme k tomu co chce nejvíc z vás slyšet: slovo sval . Přece kvůli svalům chodíte cvičit, dobře? Ovšem-že ano! Pokud ale chcete mít lepší výsledky i v posilovně, abyste se potom mohli na vaše svaly podívat do zrcadla nepotřebujete anatomii znát, ovšem její znalost toho ,,jak to vypadá uvnitř,, vám právě k větším a kvalitnějším svalů může pomoct! V tom je to tajemství. Navíc díky této znalosti můžete zabránit i řadě zranění, protože víte jak sval pracuje. V tomto úvodním článku se podíváme na svaly celkově a obecně, v další sérii článků, kterou připravujeme si probereme svaly podrobně. Nicméně, dost řečí a pojďme se teď podívat na svaly obecně!

Trocha Teorie:
V našem těle se nachází až 600svalů. Což je hodně vysoké číslo, ale je potřeba si uvědomit že kromě velkých svalů jako třeba kvadricepsy nebo prsa jsou zde i stovky malých pomocných svalů.
Zajímavé je že svaly tvoří u člověka který nijak netrénuje(tj.nesportuje,neposiluje) okolo 30% tělesné hmotnosti (v porovnání: kosti cca.7-10%).
Ovšem narozdíl od hmotnosti kostí se dá hmotnost a objem svalové hmoty postupně zvětšovat, což je skvělá zpráva. Pravidelným tréninkem a odpovídající výživou se trénující člověk může dostat až na nějakých 40-50% celkové tělesné váhy.

Další co vás bude jistě zajímat je jaká část těla má největší vliv na vaši hmotnost.
-55% dolní končetiny
-30% horní končetiny
-15% hlava a trup
Z toho jasně vyplívá, že pokud někdo chce přibrat svaly a tím samozdřejmě i přidat na váze a necvičí nohy, zbytečně přichází o dost hmoty a objemu, která se dá právě na tyto partie nabrat. Že není moc estetické mít vršek těla jako Herkules a nohy jako tyčky, to už je jiná věc.

Přibližné hodnoty procentuální
hmotnosti jednotlivých části těla

Složení Svalu:
Sval se skládá ze největší části z vody, když už jsme u těch procent jedná se až o 70%. Dále ve svale najdete 20% proteinů a zbytek tvoří další látky (jako např.saharidy a lipidy.)

Sval Makroskopicky(okem viditelné)
U kosterního svalstva(ovládáno vůlí) rozlišujeme tyto části:

-začátek(origo)
-hlava svalu(caput musculi) každý sval má určitý počet hlav(např.triceps=3 hlavy)
-svalové bříško(venter musculi) masitá, nejšiří část svalu, která má schopnost se stahovat
-úpon svalu(insertio)se nachází tam, kde se upíná šlacha svalu(tendo musculi)
příklad jak to vypadá uvnitř



Sval je navíc ještě hojně protkán nervy a cévami, které sval vyživují.

Tak se dostáváme na konec dnešního článku, příště nás čeká probrat problematiku mikroskopické stavby svalu. Doufáme, že se vám článek líbil a objevili jste v něm něco zajímavého, co vám pomůže lépe porozumět jak to funguje uvnitř vašeho těla. Ostatně to je cílem tohoto článku, dodat vám dostatek informací, díky kterým vás bude posilování zase o něco víc bavit :-) .Na závěr se podíváme na obrázku jak vypadají svaly celého lidského tělo zjednodušeně.(články, kde se budeme zabývat podrobněji každou jednotlivou svalovou partií chystáme přinést v blízké budoucnosti.

Základní rozdělení svalů lidského těla









Žádné komentáře:

Okomentovat