Prohledat tento blog

pátek 26. listopadu 2010

Anatomie-kostra

Vítejte u pokračování článků o anatomii! Minule jsme si vyjasnili pár základních pojmů a dnes se podíváme na kosti a kostru člověka.
Lidské tělo má celkem  206 kostí, různých velikostí i tvarů.  Kostra jako taková nám dává oporu těla a vytváří jeho tvar, navíc chrání důležité orgány před poškozením (lebka=mozek, žebra=plíce atd.) Samotné kosti by se však nemohli jen tak pohybovat proto zde přichází na řadu to, co nás bude asi nejvíce zajímat a to SVALY, které umožňují pohyb.

Další funkce kostí:
-tvorba červených krvinek(kostní dřeň)
-úložiště minerálů(Ca+Fosfor)
Proto se říká: pij hodně mléka, aby si měl silné kosti-obsahuje právě Vápník.

Jak kosti rostou?
Kosti vznikají z vaziva nebo chrupavky procesem zvaným osifikace (kostnatění) a rostou až do věku 25ti let.


Rozdělení kostí:

1)Dlouhé(tlumí zátěž:nohy,ruce,prsty)
2)Krátké kosti(silné:zápěstní kůstky,zánártní kůstky)
3)Nepravidelné kosti
4)Ploché kosti(chrání životně důležité orgány:žebra,lebka,lopatky)


Jak vypadáme zevnitř



 Váha kostí v našem těle můžu činit až 10kg celkové tělesné váhy. A obsahovat až 1,5 kg Vápníku(Ca).


Poranění kostí:
Se zraněním kostí jako např. zlomeninou se v posilovně pravděpodobně moc často nesetkáte. Vyjímku tvoří zranění páteře které je zde mnohem pravděpodobnější, avšak také nebezpečnější. Proto je vždy důležité dodržovat techniku cvičení případně na větší váhy nosit opasek. Zranění páteře není rozhodně sranda.


Páteř:
Páteř je součásti všech obratlovců, tedy člověka nevyjímaje. Páteří probíhá mícha, což je nervová trubice uvnitř páteře, která navazuje na mozek. Při poranění míchy často dochází k poruše pohybu, anebo ochrnutí. Páteř se skládá z celkem 34 obratlů, z nichž 24 je pohyblivých. Tyto obratle dělíme do 3 oblastí: 7 obratlů krčních, které jsou nejpohyblivější, 12 obratlů hrudních, na které navazují žebra, a nakonec 5 obratlů bederních, zakončených nechvalně známou kostrčí.(každý ví jaké to je když je naražená)

Jednotlivé obratle páteře


Žádné komentáře:

Okomentovat